Nu folosesc multe pluginuri WordPress pentru blogul meu, insa dintre acestea, cel mai important este W3 Total Cache, deoarece acolo se intampla mare parte din minunea cu incarcarea rapida a site-ului.
Am incercat, pe localhost, foarte multe pluginuri WordPress de cache, insa nici macar unul nu a fost la fel de bun, de complet, ca W3 Total Cache. Are absolut tot ceea ce iti trebuie pentru a-ti face blogul sa se incarce rapid. Si mai mult de atat, cu suport pentru CDN si asa mai departe.
Unii spun ca are prea multe optiuni, ca face interfata WordPress sa se miste greoi si ca este actualizat mult prea rar, lasand loc de vulnerabilitati.
Nu ma deranjeaza ca are multe optiuni, din contra, consider asta un plus, pentru ca pot sa-l configurez exact asa cum cred eu ca mi se potriveste cel mai bine. Desigur, tot ceea ce modifici trebuie testat bine, pentru ca un plugin de cache setat necorespunzator poate face mai mut rau decat bine.
Asa este, parca interfata WordPress se misca un pic mai greu atunci cand W3 Total Cache este activ, insa nu ma deranjeaza prea mult, deoarece nu-i atat de rau incat sa te faca sa renunti la el, cu atat mai mult cu cat blogul se incarca minunat.
Cat despre faptul ca este actualizat rar si exista vulnerabilitati in el, am observat ca de fiecare data cand au fost descoperite gauri in acesta, a si fost lansata o noua versiune pentru a le acoperi. Nu, W3 Total Cache nu face parte dintre acele pluginuri WordPress actualizate prea des, insa pentru mine este un plus asta. Daca ceva merge foarte bine, lasa-l asa, ca-i posibil sa-l strici. Am un plugin care-i actualizat foarte des si ma streseaza maxim, pentru ca imi lasa impresia ca autorul lui face acest lucru doar pentru a fi facut, imbunatatire nefiind unele semnificative.
W3 Total Cache este actualizat rar, insa atunci cand se intampla acest lucru, modificarile sunt multe.
Mai precis, versiunea cea mai noua, W3 Total Cache 0.9.5, lansata in urma cu doua zile, contine nu mai putin de 51 de modificari.
Cea mai importanta dintre acestea, este inchiderea unei vulnerabilitati XSS (cross-site scripting).
Atunci cand exista actualizari de securitate pentru un plugin WordPress, acesta trebuie adus la zi cat mai repede, deoarece se poate face reverse engineering pe el, hackerii vad ce modificari exista intre vechea versiune si cea noua si te trezesti cu site-ul spart. Au fost sparte bloguri la mai putin de o zi dupa ce un plugin a fost actualizat de catre dezvoltatori, nu si de catre proprietarii site-urilor.
Nici eu nu am vazut tocmai repede ca exista o versiune noua, insa atunci cand s-a intamplat lucrul asta am incercat sa-l actualizez cat mai repede.
Si nu a functionat, asa ca am incercat iar. Pe doua bloguri, dadea nu stiu ce eroare ca nu poate fi actualizat, asa ca am intrat pe site-ul WordPress sa vad despre ce este vorba, nu inainte de a dezactiva pluginul, lucru recomandat atunci cand nu puteti actualiza un plugin vulnerabil.
Ce sa vezi acolo, o multime de oameni care se plangeau ca nu le mai functioneaza site-urile, dupa cel mai recent update. Un roman, din Cluj, le urase si un calduros “F**k you!”.
Am vazut ca nu merge actualizat, asa ca nu am mai incercat. L-am dezactivat si am zis ca mai incerc ziua urmatoare.
Iar am intrat, a doua zi, pe site-ul WordPress, acolo unde si mai multe persoane se plangeau ca nu le mai merge site-ul, din cauza noii versiuni a W3 Total Cache.
Am incercat iar sa-l actualizez, de data asta dezactivat si a functionat.
Acum este acum, hai sa-l pornesc, sa vedem ce strica pe aici. Chiar daca stii ca mare lucru nu are ce sa-ti faca la site si ca ai backup plus toate cele, astfel incat sa refaci lucrurile la loc, tot ai emotii atunci cand stii ca se poate intampla ceva negativ. Pentru ca faci munca de pomana, incercand sa indrepti ceea ce au stricat altii.
Am activat W3 Total Cache si… nimic. Nimic, in sensul ca nu s-a intamplat nimic rau. L-am tot testat, de o zi si nici un crash, asa cum se plangeau oamenii aia, nici o pagina alba, articolele apar, cache-ul functioneaza si asa mai departe.
Nu spun ca nu au dreptate, insa ceva poate nu este configurat bine la ei sau setarile lor intra in conflict cu alte pluginuri si asa mai departe. Pot fi multe lucruri din cauza carora apar erorile.
La mine nu a fost cazul, din contra, imi pare ca interfata wordpress se misca mai bine.
Nu am observat imbunatatiri ale vitezei de incarcare a blogului, pe testele de genul, insa este bine ca functioneaza in continuare, deoarece fara el, din extern, blogul se incarca de doua-trei ori mai greu si asta conteaza mult. Este diferenta destul de importanta intre 800 de milisecunde, incarcat din cache si 1,8 secunde, fara W3 Total Cache.
Am observat printre modificari si o compatibilitate mai buna cu certificatele SSL, plus o mare lista de alte imbunatatiri, pe care o puteti vedea pe site-ul WordPress.
Insa, asa cum am scris mai sus, daca folositi o versiune mai veche de W3 Total Cache, pana in 0.9.5, ar fi bine sa actualizati pluginul, pentru a inchide vulnerabilitatea XSS.