Vă scriam eu pe aici că Liberty Reserve era platforma de plată on-line preferată de către hackeri şi nu numai, deoarece tranzacţiile efectuate acolo nu puteau fi contestate pentru a-ţi primi banii înapoi în cazul în care să spunem primeai ţeapă sau nu erai mulţumit de calitatea serviciilor prestate, aşa cum se întâmplă cu PayPal.
Fondatorul Liberty Reserve, Arthur Budovsky, în vârstă de 40 de ani, a fost reţinut cu mai bine de nouă luni în urmă pe aeroportul din Madrid, în timp ce încerca să plece spre Costa Rica, ţară unde s-a stabilit după ce a renunţat la cetăţenia americană, scriu cei de la Associated Press (statejournal.com).
Această arestare a fost efectuată la cererea autorităţilor americane, cele care au şi închis platforma financiară în mai 2013, sub acuzaţia de spălare a peste 6 miliarde de dolari.
Arthur Budovsky şi-a început apărarea în faţa magistraţilor din Madrid, recunoscând că este fondatorul Liberty Reserve, însă precizând şi faptul că şi-a vândut partea lui din afacere în 2007, la un an după ce a înfiinţat-o.
De asemenea, a mai spus şi că el nu a dorit decât să creeze o platformă sigură de plată şi că a colaborat de fiecare dată cu FBI, atunci când au existat tranzacţii asupra cărora au planat suspiciuni de fraudă.
Arthur Budovsky e de părere că toate necazurile sale au început atunci când a refuzat să le ofere celor de la FBI codul sursă al Liberty Reserve. Nu cunoaşte motivele concrete ale acestei neobişnuite solicitări, însă a dat un răspuns negativ doarece crede că ar fi fost ca şi cum cineva le-ar fi cerut formula secretă celor de la Coca-Cola.
Acesta consideră şi că americanii doresc să-şi păstreze monopolul asupra instrumentelor financiare on-line, tocmai de aceea i-a fost închisă platforma care avea sediul în Caraibe şi serverele în Olanda.
Deocamdată nu este cunoscut faptul dacă autorităţile spaniole vor da curs solicitărilor celor americane, însă cert este că până la o decizie a acestora, Arthur Budovsky va rămâne închis.