Prolexic, firma de securitate IT care a fost achiziţionată printr-o tranzacţie care s-a finalizat la începutul acestui an, de către liderul mondial în domeniul distribuirii conţinutului static în cloud, Akamai, a publicat raportul în ceea ce priveşte evoluţia atacurilor de blocare distribuită a serviciului (DDoS – Distributed Denial of Service), pentru primul sfert al lui 2014.
Dacă până de curând cei care lansau astfel de atacuri puneau accentul pe infectarea a cât mai multor calculatoare, pentru a avea o putere suficient de mare în funcţie de ţinta aleasă, lucrurile s-au simplificat odată cu popularitatea unor tehnici relativ noi, cum ar fi cele de amplificare sau reflexie.
În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul atacurilor DDoS a crescut cu 47% , acestea concentrându-se mai mult pe infrastructură (Layer 3 & 4) şi mai puţin pe aplicaţii (Layer 7).
În medie, banda Internet folosită în cazul atacurilor din 2014 a cunoscut o descreştere de 9 procente, faţă de prima parte a anului trecut şi o creştere de 133% în ceea ce priveşte vârfurile acesteia.
Durata medie a atacurilor de anul acesta a cunoscut o descreştere de peste 50%, de la 35 de ore la 17.
Cel mai mare atac DDoS înregistrat de Prolexic, în această primă parte a anului, a avut un vârf de peste 200 de Gbps şi 53.5 milioane de pachete pe secundă, în timp ce competitorii acestora, cei de la CloudFlare, au avut de a face în luna februarie cu un atac asupra unui client de-al lor, care a măsurat în punctul maxim aproximativ 400 de Gbps.
În concluzie, atacurile DDoS de la începutul acestui an s-au concentrat asupra infrastructurii, au fost mai scurte ca durată, însă mai multe şi de o intensitate mai mare.