Cel mai bun plugin de cache pentru WordPress: WP Super Cache sau W3 Total Cache?

accelerare blog

Tendinţa site-urilor moderne este una destul de clară: simple, rapide şi cu accentul pus mai mult pe conţinut, decât pe foarte multe lucruri inutile, cum ar fi javascript nefolositor şi pus în exces, sau Flash Player pe prima pagină, pe index. Eu, utilizatorul obişnuit, vreau ca atunci când intru pe un site, acesta să se încarce instant, după care să-mi pot alege subiectele care mă interesează, fără să se blocheze pagina când fac acest lucru, ca mai apoi să vizualizez conţinutul articolelor, care poate avea elemente moderne, adică poze bine comprimate sau videoclipuri.

Dacă discutăm despre bloguri rapide şi am trecut de primul pas pe care trebuie să-l facem, adică alegerea unei firme de hosting care oferă servicii de calitate, trebuie să ne concentrăm atenţia asupra optimizării site-ulului nostru, pentru o încărcare instantă.

Asta presupune în primul rând alegerea unei teme cât mai light. Chiar dacă tema pe care o am eu este una mică, aceasta conţinea javascript care nu adăuga vreo funcţie utilă, ci era pus pentru design, aşa că l-am şters şi am editat fişierele, pentru a nu rămâne blogul cu erori. De asemenea, pentru varianta desktop, am renunţat la orice plugin care făcea apel la javascript, inclusiv la Google Analytics, fiindcă este de ajuns AWStats.

Pe lângă temă, sunt o serie de tehnici pe care atât Google PageSpeed, Pingdom sau orice alt site de optimizare, le recomandă pentru îmbunătăţirea timpului de încărcare a blogului.

Cik.Ro foloseşte aproape toate tehnicile moderne de accelerare a site-ului, de la compresia Gzip, până la servirea conţinutului static de pe un domeniu fără cookie-uri. Dacă apare ceva nou pe viitor, fiţi siguri că voi încerca să-l implementez şi aici.

Ei bine, multe dintre lucrurile pe care blogul meu le foloseşte pentru accelerarea încărcării acestuia, sunt realizate cu ajutorul pluginului de cache.

Când vine vorba de WordPress, sunt două mari pluginuri pentru catche şi mereu au existat discuţii despre care dintre ele ar fi mai bun: WP Super Cache sau W3 Total Cache?

Le-am încercat pe ambele şi cel puţin în cazul meu, W3 Total Cache mi se pare cel mai complex şi util plugin de cache pentru WordPress.

De obicei, îmi plac lucrurile simple, însă WP Super Cache este mult prea simplu şi nu reuşesc să realizez tot ceea ce pot cu W3 Total Cache.

W3 Total Cache are o mulţime de opţiuni, care nu sunt puse acolo întâmplător şi care te ajută să optimizezi în cel mai fin detaliu blogul tău, atât timp cât ştii ce faci. Un cache setat prost, îţi poate face mult mai mult rău decât bine şi o ştiu din propria experienţă, aşa că este mai bine să testezi pe localhost lucrurile de care nu eşti sigur.

Îţi poţi optimiza şi accelera site-ul şi fără a utiliza un plugin de cache?

Desigur, poţi face o mulţime din acele lucruri şi direct din .htaccess, însă parcă este mai comod să dai un click, decât să adaugi linii pe acolo.

Deocamdată am doar 4 pluginuri active, tot atâtea inactive, iar W3 Total Cache face parte dintre cele pornite şi din categoria “must have”.

If You Enjoy What You Have Read And Would Like To Help Us, Consider Visiting Our Premium Domain Names PORTFOLIO And Share It On Social Networks Or Tell The World About This Article. Also, You Can Leave A Comment Below.

4 Comments

  1. mai sunt si alte pluginuri. eu folosesc nginx + mod pagespeed de la google. nu am de ce sa folosesc pluginuri wordpress.
    pentru restul… as recomanda lite cache…

    • Evident ca mai sunt si altele, eu am vorbim de cele mai bune.

      Folosesti mod_pagespeed de obtii 64/100 pentru mobil si 78/100 pentru desktop, pe Google PageSpeed. De ce ai avea nevoie de un plugin de cache? 😀

      Yama, cre’ca tu ti-ai luat VPS-ul ala de la Oceanul Digital, sa te joci pe el cu Nginxu’. 😀

  2. Salut, am facut un bloc cu acest wordpress si vroiam sa stiu ce alte 3 plugine folosesti tu, imi poti spune? si poate niste link-uri ? Ms

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *