Securitate IT în fiecare zi 32
Cele mai importante ştiri ale zilei, din domeniul securităţii IT:
1. Naked Security: “Administratorii de sistem ai NASA, au mult de muncă, ţinând cont că trebuie să formateze unul dintre calculatoarele de la bordul vehiculului spaţial Opportunity.”
Cei de la NASA au anunţat că vor formata memoria flash a unuia dintre calculatoarele aflate la bordul vehiculului spaţial Opportunity, în încercarea de a mai salva din aceasta ceea ce poate fi salvat, după atât de mulţi ani în care a fost folosită.
Este vorba despre o memorie flash de 256 de mega, care astăzi poate însemna puţin, însă la data lansării robotului Opportunity, o dată când Windows XP încă era un sistem de operare tânăr, aceasta era suficientă.
Vehiculul spaţial Opportunity împlineşte în ianuarie, anul viitor, 11 ani de când a amartizat şi de când continuă să transmită către Pământ date importante în legătură cu planeta Marte, deşi atunci când a fost lansat s-a considerat că acesta va funcţiona doar pentru trei luni de zile. Norocul roboţelului a fost că praful ce se depunea pe panourile solare ale acestuia, care ar fi însemnat sfârşitul lui, a fost îndepărtat de către vânt.
Revenind la formatarea memoriei flash a unuia dintre calculatoarele robotului spaţial, aceasta nu va fi, cu siguranţă, o muncă uşoară, tocmai pentru că respectivul computer se află la în jur de 200 de milioane de kilometri depărtare faţă de noi şi orice mică problemă care pe Pământ ar fi rezolvată extrem de repede, ar însemna ceva imposibil de remediat acolo unde-i Opportunity.
Cei de la Sophos glumesc pe blogul lor în legătură cu faptul că noi ne ţinem răsuflarea atunci când trebuie să instalăm actualizările de securitate ale Microsoft, în fiecare zi de marţi a celei de a doua săptămâni dintr-o lună, mai ales că luna trecută au fost mari probleme cu acestea, şi se gândesc oare ce o fi în sufletul celor de la NASA, atunci când vor trebui să formateze memoria lui Opportunity.
2. Infosecurity Magazine: “A doua treime a anului 2014 a însemnat peste 15 milioane de noi mostre malware.”
Cercetătorii companiei de securitate IT PandaLabs, au lansat raportul pentru cea de a doua treime a anului 2014, în ceea ce priveşte programele malware noi. Se pare că în această perioadă, au fost detectate peste 15 milioane de programe malware noi, asta însemnând o medie de 160,000 pe zi.
În topul programelor rău-intenţionate, troienii ocupă primul loc, cu 58,2%. Pe al doilea loc sunt programele potenţial nedorite, acestea cunoscând o creştere semnificativă faţă de prima treime a anului 2014. Acestea sunt instalate odată cu programele dorite de către utilizatori, de multe ori chiar fără consimţământul lor.
Ţara cea mai afectată de către aceşti noi viruşi a fost China, care a cunoscut o rată de infectare de 51%.
Cele mai puţin afectate ţări, zece la număr, au fost toate din Europa.
Cei de la PandaLabs au remarcat şi creşterea numărului de atacuri asupra iOS, în special împotriva dispozitivelor deblocate.
Au existat şi veşti bune în această parte a anului, deoarece cu ajutorul celor de la FBI şi NCA, Gameover Zeus botnet a fost anihilat temporar, iar utilizatorii care aveau calculatoarele infectate au avut posibilitatea de a le curăţa şi de a instala pe ele software de securitate mai eficient.