Securitate IT în fiecare zi 39
Cele mai importante ştiri ale zilei, din domeniul securităţii IT:
1. ZDNet: “China dezvoltă un sistem de plată bazat pe recunoaşterea facială, care are o acurateţe ce se apropie de perfecţiune.”
Academia Chineză de Ştiinţe va lansa, începând cu anul viitor, o aplicaţie ce permite efectuare de plăti, cu ajutorul recunoaşterii faciale, una ce are o acurateţe care se apropie de perfecţiune.
Chinezii nu au lucrat singuri la acest proiect, ci au beneficiat de ajutorul Universităţii din Illinois şi de cel al Universităţii Naţionale a statului Singapore. Astfel, a apărut această tehnologie capabilă să recunoască faţa unei persoane, analizând trăsăturile acesteia din 91 de unghiuri diferite. De asemenea, cercetătorii au reuşit să îmbunătăţească abilităţile de învăţare ale sistemului, pentru a funcţiona stabil şi cu o acurateţe cât mai mare, într-un mediu dinamic.
Utilizând această tehnologie, s-a ajuns la o acurateţe de 99,8 la sută, depăşind vechiul record de 97,6 procente.
Astfel de sisteme de recunoaştere facială, au fost folosite până acum la punctele de trecere a frontierei.
În ceea ce priveşte securitatea acestui sistem, cercetătorii au dat asigurări că va fi una foarte bună, programul neputând fi păcălit de poze sau videoclipuri, în locul persoanelor reale. Nu numai atât, dar programul poate prognoza anumite schimbări fizice ale oamenilor, cum ar fi creşterea în greutate a acestora, pentru a preveni cazurile în care astfel de modificări ar putea influenţa rezultatele.
Acest sistem de recunoaştere facială, va fi disponibil atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru cele juridice.
S-a mai discutat despre recunoaşterea facială şi, de-a lungul timpului, au existat tot felul de întrebări care au stârnit curiozitatea celor interesaţi de subiect. Spre exemplu, aşa cum punctează şi un comentator al acelui site, despre acest lucru aducând şi eu vorba în trecut, a existat mereu întrebarea dacă un astfel de sistem este în măsură să detecteze cu o la fel de mare acurateţe feţele care sunt acoperite cu diverse lucruri, cel mai banal fiind părul.
Poate acel sistem să mai detecteze faţa unei persoane, cu o la fel de mare precizie, dacă aceasta poartă barbă? Dar dacă persoana respectivă a fost bătută, având răni serioase la nivelul feţei?
Deocamdată nu s-a discutat despre acest lucru, iar până nu sunt clarificate şi astfel de probleme, nu putem decât specula pe marginea lor.
2. We Live Security: “Americanilor le pasă de intimitatea lor pe Internet.”
Conform unui studiu realizat de către Harris Interactive, 99% dintre americani sunt preocupaţi de intimitatea lor pe Internet, iar 71% dintre aceştia, sunt de-a dreptul îngrijoraţi de ceea ce ar putea să se întâmple cu datele lor, în mediul virtual.
Platformele care îi îngrijorează cel mai mult pe aceştia, în legătură cu siguranţa informatică, sunt:
– reţelele sociale, de exemplu Facebook: 66%
– e-mailurile: 56%
– browserele web: 52%
– motoarele de căutare: 45%
– platformele de foto sharing (ex Instagram): 35%
– aplicaţiile pentru dispozitivele mobile: 30%
– aplicaţiile de întâlniri online: 27%
– aplicaţiile de mesagerie instantă: 23%
Mi se pare ceva normal ca oamenii să se teamă de lucrurile pe care aceştia le folosesc cel mai mult, aşa că nu este de mirare că Facebook se află pe primul loc, mai ales că au existat tot felul de discuţii în legătură cu respectiva reţea de socializare şi de nivelul de protecţie pe care îl oferă aceasta.