Administratia presedintelui Barack Obama doreste marirea pedepselor in cazurile de hacking, de la maxim cinci ani de zile, asa cum este in prezent, pana la zece ani de zile. In plus, se vrea extinderea definitiei termenului de “hacking”. In prezent, acest termen este reglementat de catre un act normativ care a intrat in vigoare in anul 1984, denumit “Computer Fraud and Abuse Act”.
Aceasta lege prevede, printre altele, ca este ilegala “depasirea accesului autorizat”. Cu alte cuvinte, sa nu treci de ceea ce este permis de catre proprietarul unui sistem informatic. Ceea ce se incearca acum este sa se dea o definitie a depasirii accesului autorizat, care suna asa: “…pentru un scop despre care cel care acceseaza stie ca nu este autorizat de catre proprietarul calculatorului’.
Cercetatorii din domeniul securitatii informatice s-au aratat nemultumiti de aceasta formulare ambigua, care lasa loc de interpretari.
Unul dintre acestia, Orin Kerr, a tinut sa precizeze ca: “De exemplu, daca angajatorul tau are o politica de genul “calculatoarele companiei pot fi accesate doar pentru activitati care au legatura cu munca prestata” iar tu accesezi computerul in scop personal, se presupune ca folosesti acel calculator pentru un scop despre care tu stii ca nu-i permis de catre angajator”.
Alti experti in securitate IT au afirmat ca astfel de modificari ar ingradi activitatea cercetatorilor din domeniu, cei care sunt nevoiti sa analizeze in profunzime sistemele informatice, pentru a le proteja mai bine. Un astfel de expert este Robert Graham, care a afirmat urmatoarele: “Daca iti pasa de securitatea nationala si de cyberterorism, atunci aceasta ar trebui sa fie cea mai mare frica a ta. Protejarea computerelor inseamna, de cele mai multe ori, atacarea lor. Se stie ca profesionistii din domeniul securitatii informatice fac lucruri inofensive, care din afara par a fi “hacking”.
Despre terorism informatic a vorbit si presedintele Barack Obama: “Dorim sa-i facem pe infractorii informatici sa simta in intregime forta justitiei americane, deoarece acestia produc la fel de multe pagube, precum persoanele implicate in activitati infractionale mai conventionale.”
Se discuta despre faptul ca toate aceste modificari vin ca urmare a scandalului dintre Statele Unite si Coreea de Nord, atunci cand americanii au aratat cu degetul inspre hackerii nord-coreeni, afirmand ca ei ar fi vinovati de accesarea ilegala a serverelor Sony.
Daca ar fi sa tinem cont si de ceea ce se intampla pe la noi prin tara, cu legea “Big Brother” si faptul ca americanii, prin vocea Victoriei Nuland, insista ca respectivul act normativ sa intre in vigoare cat mai repede, este cat se poate de clar scopul: aflarea cat mai multor informatii.
Intr-o lume normala, acest lucru nu ar trebuie sa reprezinte ceva rau. Din pacate, nu traim intr-o lume normala. Asta s-a vazut si saptamana trecuta, atunci cand o lume intreaga a fost ingrozita de ceea ce pot sa faca trei teroristi.
In cazul in care aceste informatii stranse ar fi folosite exclusiv in scopuri bune, cum ar fi combaterea terorismului, totul ar fi in regula, insa oamenii se tem ca ele nu fie utilizate in scop de santaj si asa mai departe.
Pe langa toate aceste temeri, mai putem discuta si despre faptul ca Internetul a pornit de la ideea de libertate, iar aceasta idee se indeparteaza din ce in ce mai mult.
Sursa: Ars Technica