CDN77 nu mai are centru de date si in Romania

cdn romania bucuresti

Am aruncat un ochi pe lista centrelor de date CDN77 si am observat ca, intre timp, a disparut cel din Romania (Bucuresti).

Va scriam, mai demult, ca sunt putine retelele de distribuire a continutului, care sa aiba servere si in tara noastra. Discutam doar despre Akamai, cel mai mare CDN, prezent cam peste tot, si mai era si CDN77. In rest, nu mai stiu de existenta unor alte astfel de retele, care sa includa si Romania.

Este important ca un CDN sa aiba servere si in tara ta, mai ales daca activitatea pe care o desfasori se concentreaza acolo. Daca ai un blog in romana, gazduit in Romania, cel mai probabil de acolo vor veni si majoritatea vizitatorilor, asa ca nu ar avea rost ca pentru acestia sa apelezi la un CDN care nu are prezenta si in Romania, deoarece ai mari timpul de raspuns al site-ului. S-ar incarca ceva mai greu pentru vizitatorii din tara ta, iar rolul unui CDN este de a livra mai rapid continutul, nu de a-l incetini. De exemplu, daca un vizitator din Pitesti doreste sa acceseze blogul tau, care este hostat in Bucuresti si foloseste CDN77, continutul static va fi descarcat din cea mai apropiata locatie, adica Budapesta, asta insemnand ca site-ul i se va incarca un pic mai greu, decat daca ar intra direct pe el, fara CDN. Desigur, vizitatorilor din alte tari li se va incarca mai repede, insa, asa cum am scris, cele mai multe accesari sunt din Romania, pentru ca ai blog in romana si scrii pentru romani.

Ei bine, CDN77 nu mai are servere in Romania si banuiesc de ce. Acest lucru se intampla, probabil, pentru ca reprezentantii companiei nu au inteles niciodata cum merg treburile in tara noastra, desi am incercat sa le explic.

Si aici ma refer strict la faptul ca trebuie sa platesti traficul in avans, la inceput, adica o suma de nouazeci si noua de dolari. Chiar daca tu nu consumi creditul cumparat, intr-un an de zile, acesta va expira. Chestia asta nu-i in regula, pentru ca blogul meu, de exemplu, nu ar consuma acel trafic nici in cativa ani de zile. Asta inseamna ca as plati niste lucruri pe care le-as pierde si m-as simti usor pacalit.

Pe de alta parte, i-am explicat acelui reprezentant al lor ca puterea de cumparare nu este atat de mare in tara noastra si ca-i mai bine sa ai o suta de bloggeri care sa plateasca trei-patru dolari pe luna, decat zero bloggeri cu nouazeci si noua de dolari, care expira intr-un un. Adica, mai bine zis, sa platesti exact atat cat consumi, nu sa fii obligat sa achiti ceva ce nu vei folosi. In plus, bloggerii fericiti te vor recomanda si altora.

Nu, nu am nevoie de CDN, pentru ca nu ma da traficul pe spate, insa imi place tehnologia si as plati pentru aceasta, atat timp cat eu consider ca-i un pret corect si ca mi-l pot permite. De altfel, este misto sa stii ca daca ai cativa vizitatori de pe alte continente, blogul tau li se va incarca de doua-trei ori mai repede.

Din pacate, cei de la CDN77 nu au inteles cum stau lucrurile pe aici, chiar daca am incercat sa le spun, asa ca si-au luat echipamentele si au plecat.

If You Enjoy What You Have Read And Would Like To Help Us, Consider Visiting Our Premium Domain Names PORTFOLIO And Share It On Social Networks Or Tell The World About This Article. Also, You Can Leave A Comment Below.

2 Comments

  1. Pe noi romanii ne doare in pola de asa ceva ! avem internet prea beton fata de restul parlitilor , nu avem nevoie de cache pt ca avem teava buna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *