F-Secure, compania finlandeză de securitate IT, a publicat raportul pentru primul sfert al acestui an, în ceea ce priveşte ameninţările la adresa utilizatorilor de dispozitive mobile.
La fel ca anii trecuţi, majoritatea covârşitoare a programelor rău-intenţionate au avut ca ţintă principală sistemul de operare Android, în această primă parte a lui 2014 fiind descoperite un număr total de 277 de familii de viruşi, dintre care doar două au fost proiectate pentru iOS şi Symbian, câte una de fiecare, restul de 275 au avut ca destinaţie aplicaţia celor de la Google.
Din cele 275, un număr de 83% îl reprezintă troienii care trimit sms-uri la numerele premium, specialiştii F-Secure aşteptându-se la diminuarea eficienţei acestora, odată cu noua măsură de securitate introdusă în versiunea 4,2 (Jelly Bean), utilizatorul având posibilitatea de a permite sau bloca expedierea unor astfel de mesaje.
Restul programelor malware, în cazul Android OS, s-au concentrat pe: furtul datelor personale, a fotografiilor, contactelor / monitorizare audio-video / fraudă bancară / descărcare şi instalare aplicaţii nesolicitate / click pe link-uri, pentru a creşte numărul de vizitatori ai unui site / instalare anti-virus fals.
Interesant este faptul că în această perioadă a fost detectat şi primul troian, pentru Android, care are ca scop minarea după monede virtuale, cum ar fi Litecoin. Acest lucru era de aşteptat, odată cu mărirea puterii de procesare a mobilelor.
Când vine vorba de sistemul de operare Symbian, aici lucrurile au fost mult mai puţin spectaculoase, troianul pentru acesta având doar funcţia de a trimite mesaje text normale, iar cel pentru iOS are ca target înlocuirea modulelor publicitare ale aplicaţiilor deja instalate, însă afectează numai telefoanele cu jailbreak.
În încheiere, cei de la F-Secure vin şi cu sfaturi despre lucrurile pe care poţi să le faci pentru a micşora riscul de a pierde date preţioase, cum ar fi:
– blochează-ţi telefonul: este cea mai simplă cale de a preveni instalarea de aplicaţii dăunătoare, cum ar fi cele de spionaj
– foloseşte protecţii anti-furt: dacă tu consideri că nu îţi mai poţi recupera mobilul, ai posibilitatea de a şterge, de la distanţă, informaţiile de pe el
– restricţionează trimiterea de mesaje, în cazul în care nu foloseşti cele mai noi versiuni Android
– descarcă aplicaţiile doar din surse sigure
– scanează cu un anti-virus aplicaţiile descărcate
Foto: Anders Adermark