Google a anunţat că noua versiune a sistemului său de operare, Android L, va cripta implicit datele utilizatorilor.
Google a decis să facă un pas înainte în ceea ce priveşte securizarea clienţilor săi, prin faptul că setările prestabilite ale noii versiuni a sistemului său de operare, Android, vor conţine şi criptare implicită. Potrivit unui purtător de cuvânt al companiei Google, criptarea dispozitivelor cu Android este deja disponibilă şi cheile de criptare sunt prezente pe sistemul de operare de trei ani de zile, însă numărul utilizatorilor care folosesc această opţiune, este foarte limitat.
Odată cu activarea criptării implicite, datele utilizatorilor dispozitivelor cu Android nu vor mai putea fi accesate de către terţe persoane, incluzând aici şi aplicaţiile instalate pe smartphone sau chiar Google. Chiar şi în eventualitatea în care utilizatorii îşi vor pierde dispozitivele mobile, nimeni nu va putea să le acceseze datele stocate pe telefonul sau tableta cu Android.
Teoretic, nu există nici o posibilitate de a accesa datele utilizatorilor, asta însemnând că şi autorităţile, în cazul unei investigaţii, vor fi nevoite să ceară accesul persoanelor în cauză.
Google a dezvăluit faptul că începând cu Android L, criptarea va fi pornită implicit. Noua versiune de Andoid este încă în stadiu de lucru, fiind programată spre lansare până la sfârşitul acestui an.
După toate dezvăluirile făcute de către Snowden, în legătură cu programul global de spionaj al Agenţiei de Securitate Naţională a Statelor Unite ale Americii, dezvoltatorii de software au început să considere criptarea drept un lucru obligator.
Furnizorii de servicii au implementat module de criptare în aşa fel încât cheile să fie în mâinile utilizatorilor, astfel, în cazul în care guvernul cere acces la informaţiile clienţilor lor, acest lucru nu va fi posibil de realizat.
La fel a procedat şi Apple, care recent a dezvăluit faptul că nu are acces la datele protejate cu parolă, în cazul noii sale versiuni a sistemului de operare iOS (8), de asemenea, compania alegând un sistem de criptare controlat de către utilizatori, făcând imposibile cererile guvernamentale cu privire la datele userilor.
De asemenea, Apple a anunţat că, la fel ca Google, dispozitivele care rulează iOS 8 vor fi criptate implicit. CEO Apple, Tim Cook, a publicat online un mesaj în care le explică utilizatorilor produselor companiei, că filosofia Apple este “o experienţă minunanta a clienţilor noştri, nu ar trebui să însemne renunţarea la intimitatea lor.”
Toate aceste veşti nu pot decât să mă bucure, mai ales este ştiut faptul că mulţi dintre utilizatorii acestor sisteme de operare fie nu sunt pasionaţi de securitate IT, fie nu au timp de aşa ceva, fie chiar dacă ştiu despre posibilitatea de a-şi cripta datele, nu o folosesc din diferite motive.
Chiar dacă o astfel de criptare implicită îţi poate oferi un sentiment puternic de siguranţă, lucrurile ar trebui privite, totuşi, cu prudenţă, fiindcă peste ani de zile poate vom afla că aceste modalităţi de criptare au conţinut tot felul de greşeli “neintenţionate” în algoritmul lor, adică breşe de securitate, care au codus la compromiterea datelor utilizatorilor, iar acestea au fost exploatate de către tot felul de agenţii guvernamentale.
Sursa: Security Affairs