Vă scriam eu în urmă cu o lună, despre faptul că un programator japonez, pe numele lui Naoki Hiroshima, a fost deposedat de scurtul şi preţiosul nume de utilizator Twitter @N, prin inginerie socială urmată de şantaj.
Cum numele scurte sunt foarte preţioase, privirile pofticioase au căzut şi asupra @N, pentru care a primit oferte de vânzare şi de 50 de mii de dolari, însă pe care le-a refuzat.
Nu toată lumea doreşte să plătească pentru lucrurile pe care pun ochii, aşa că un hacker a hotărât că furtul ar fi cea mai bună cale de a intra în posesia valoroasei litere.
Pe scurt, cum a realizat acest lucru:
Nereuşind să pună mâna direct pe @N, deoarece angajaţii Twitter au fost vigilenţi, acesta a izbutit prin inginerie socială să-i păcălească pe angajaţii PayPal pentru a-i comunica ultimele patru cifre de pe cardul lui Naoki Hiroshima, după care a folosit informaţiile pentru a-i fura toate domeniile Internet pe care acesta le avea înregistrate prin GoDaddy. A realizat acest lucru tot prin inginerie socială, spunându-le celor de la GoDaddy, prin telefon, că este Naoki Hiroshima şi că şi-a pierdut cardul, însă îşi aminteşte ultimele patru cifre ale acestuia.
Acum că se afla în posesia unor domenii Internet care aveau o importanţă ridicată pentru japonez, a început şantajul: îmi dai @N sau nu îţi mai recuperezi niciodată domeniile. Trebuie precizat că Naoki Hiroshima a încercat să-şi recupereze domeniile de la GoDaddy, însă nu a mai putut deoarece hackerul reuşise să-i schimbe toate datele acolo, inclusiv cele ale cărţii de credit.
Fiind pus într-o situaţie fără ieşire, Naoki Hiroshima a cedat şantajului şi a eliberat @N pentru a-l putea lua hackerul.
La mai bine de o lună de când i-a fost furat numele de utilizator Twitter, acesta a reuşit să-l recupereze fără prea multe explicaţii din partea companiei respective, tichetul pe care-l deschisese acolo fiind marcat ca “rezolvat”, fără alte detalii.
Bucuros că a reintrat în posesia @N, japonezul a postat pe Twitter: “Ordinea a fost restabilită”.