Windows XP a fost, fără îndoială, unul dintre cele mai reuşite sisteme de operare create de către gigantul IT Microsoft, însă timpul trece peste orice, chiar şi peste software.
Nisipul din interiorul clepsidrei Windows XP se va scurge peste o lună şi câteva zile , mai precis la data de 8 aprilie 2014, atunci când nu va mai avea parte de niciun fel de suport din partea companiei-mamă, asta însemnând că atât de necesarele actualizări de securitate pe care acesta le primea lunar, vor înceta să mai existe, lăsând utilizatorii care încă mai folosesc acest sistem de operare, la mâna vulnerabilităţilor care cu siguranţă vor apărea.
Am aruncat o scurtă privire pe cele mai importante site-uri din România, din punctul de vedere al vizitatorilor unici şi am constatat cu uimire că între 22 şi 28% dintre cei care le calcă pragul lunar, încă mai folosesc bătrânul sistem de operare. Pe lângă aceştia, să nu uităm că majoritatea ATM-urilor, aproximativ 95%, utilizează şi ele tot Windows XP.
Experţii în securitate IT ai companiei Microsoft, i-au avertizat pe utilizatorii Windows XP că hackerii vor încerca să se folosească de actualizările de securitate pentru Windows 7 şi 8, prin reverse engineering, pentru a testa dacă acele vulnerabilităţi pot fi folosite şi pentru acesta.
Cercetătorii F-Secure i-au sfătuit pe cei care se încăpăţânează să folosească această platformă şi după data limită, să-şi actualizele sistemul de operare cu toate patch-urile disponibile, să-şi ţină toate programele la zi, să folosească un firewall şi un program anti-malware.
Aceste sfaturi sunt excelente, însă cel mai de preţ, unanim acceptat de către toată lumea, este acela de a renunţa complet la Windows XP, pentru a-l lăsa să-şi trăiască în tihnă zilele de glorie din trecut şi de a instala un sistem de operare care să beneficieze de suport din partea companiei sale.
asa a fost laudat si wind 98 se. e evolutie… e normal sa se treaca la versiuni noi.