Securitate IT în fiecare zi 10
Cele mai importante ştiri ale zilei, din domeniul securităţii IT:
1. The Hacker News: “Telefoanele Xiaomi trimit pe ascuns datele sensibile ale utilizatorilor, către servere chinezeşti”.
Acest articol este despre cum telefoanele chinezeşti fabricate de către compania Xiaomi, ar trimite datele sensibile ale utilizatorilor săi, către serverele din Beijing ale companiei. Printre aceste date se regăsesc fotografii ale utilizatorilor şi mesaje, conform site-ului Apple Insider.
De asemenea, cercetătorii companiei de securitate informatică F-Secure, au confirmat şi ei faptul că telefoanele Xiaomi trimit destule informaţii sensibile ale utilizatorilor, către un subdomeniu al companiei din China, chiar dacă cei care folosesc aceste dispozitive au dezactivat funcţia de backup a datelor. Datele trimise sunt: numărul telefonului, contactele şi detaliile acestora, mesajele text.
Hugo Barra, reprezentant al companiei Xiaomi, a negat toate aceste acuzaţii, spunând că suspiciunile de spionaj, formulate de mai mulţi experţi în securitate IT, nu sunt întemeiate. Acesta a afirmat că telefoanele companiei nu încarcă pozele utilizatorilor, fără să stie aceştia şi nici nu trimit mesajele text ale celor care folosesc dispozitivele companiei, către servere din China.
Nu este prima dată când companii din China, care fabrică astfel de dispozitive, sunt acuzate de spionaj. Şi firma germană de securitate IT, G Data, a afirmat nu cu mult timp în urmă, că un smartphone chinezesc foarte popular, care foloseşte ca sistem de operare Android, denumit Star N9500, venea la pachet cu un troian care îi oferea posibilitatea fabricantului să spioneze conversaţiile şi să urmărească datele personale ale utilizatorilor, fără ca aceştia să ştie.
Şi atunci revenim la faptul că toată lumea spionează pe toată lumea, aşa cum v-am mai scris eu pe aici. Asta înseamnă că tot acel zgomot că tu m-ai spionat mai mult, este făcut doar să distragă atenţia oamenilor.
2. The Guardian: Top 10 Facebook scam.
Această ştire este despre top 10 al celor mai folosite metode de a păcăli utilizatorii Facebook, pentru a le infecta calculatoarele, folosind tot felul de promisiuni de a le furniza aplicaţii ajutătoare sau videoclipuri în premieră.
Topul este realizat de către cercetătorii firmei de securitate IT Bitdefender şi arată în felul următor:
1. Numărul total al vizitatorilor/vizitelor profilului.
2. Schimbă culoarea profilului tău Facebook.
3. Videoclip cu Rihanna în timp ce face dragoste cu prietenul ei.
4. Stai cu ochii pe statusul meu, pentru a primi un tricou gratuit cu Facebook.
5. Ia-ţi la revedere de la albastrul Facebook.
6. Neatinse. Le furnizăm gratuit!
7. Verifică dacă un prieten te-a şters de pe Facebook.
8. Vezi top 10 al vizitatorilor profilului tău de Facebook.
9. Află cum poţi vedea cine ţi-a văzut profilul de Facebook.
10. Tocmai mi-am schimbat tema Facebook. Arată uimitor!
3. Security Affairs: “Falsa aplicaţie de schimbare a culorii Facebook, a infectat peste 10.000 de utilizatori din lumea întreagă”.
Experţii în securitate IT ai companiei Cheetah Mobile, au descoperit o nouă aplicaţie falsă care le promite utilizatorilor Facebook, că le va schimba modul în care arată pagina lor de pe respectiva reţea de socializare.
Această aplicaţie nu numai că nu-ţi schimbă culoarea paginii tale de Facebook, dar te şi redirecţionează pe site-urile hackerilor, acolo unde aceştia vor încerca să-ţi infecteze dispozitivul.