Securitate IT în fiecare zi 18
Cele mai importante ştiri ale zilei, din domeniul securităţii IT:
1. Naked Security: “Google protejează cablurile Internet de pe fundul oceanului, cu un material similar kevlarului.”
Google îşi protejează cablurile de fibră optică amplasate pe fundul oceanului Pacific, folosite la transportul rapid al datelor pe Internet, cu un material asemănător kevlarului.
Această decizie nu a fost luată fiindcă s-ar purta vreun război acvatic şi cineva ar trage cu un Kalashnikov în respectivele cabluri de date, ci din cauza faptului că rechinii sunt extrem de atraşi de vibraţiile lor şi nu pot rezista tentaţiei de a le muşca.
Decizia celor de la Google a venit ca urmare a faptului că respectiva companie americană trebuie să-şi protejeze investiţiile. Şi au ce proteja. Chiar săptămâna trecută cei de la Google au anunţat că doresc să investească 300 de milioane de dolari într-un proiect ce ar trebui să lege Statele Unite ale Americii de Japonia, printr-un sistem de cabluri optice submarine, ce ar trebui să mărească viteza la Internet a ţărilor din Asia.
Nu este prima dată când rechinii au atacat cablurile de fibră optică. În 1987, un cablu experimental de fibră optică, din Insulele Canare, a fost rupt tot de către rechini.
2. The Hacker News: “Google este mai rău decât NSA.”
Google este mai rău decât NSA, cel puţin asta este ceea ce crede Rupert Murdoch.
Rupert Murdoch este fondatorul holdingului global media “News Corporation”, ce se află pe locul doi în topul celor mai mare conglomerate media. Rupert Murdoch, în vârstă de 83 de ani, locuieşte în acest moment în Australia şi pentru a nu ştiu câta oară, lansează anumite ştiri într-o manieră unică şi proprie.
Rupert Murdoch a scris duminică pe Twitter, că el consideră compania Google ca fiind mult mai rea decât Agenţia Naţională de Securitate a Statelor Unite ale Americii: “Invadarea intimităţii de către NSA a fost neplăcută, dar nici pe departe la fel precum cea a lui Google.”
Ca de obicei, în stilul Rupert Murdoch, acesta lansează un zvon şi după dispare pentru câteva zile, fără să mai declare nimic pentru a lămuri ceea ce a vrut să spună sau să vină cu dovezi în sprijinul afirmaţiilor sale.
Până vine cu nişte lămuriri, asta dacă se va întâmpla vreodată, trebuie să privim cu destule rezerve declaraţiile acestuia.
Nu spun că Google ar fi sfânt, însă dacă angajaţii acestuia ar fi procedat precum cei ai NSA, s-ar fi aflat până acum, deoarece Internetul are urechi destule.
3. Computer World: “Chinez pus sub acuzare pentru că ar fi participat la furtul documentelor secrete ale Boeing C-17.”
Su Bin, cetăţean chinez, a fost arestat în luna iunie, în Canada şi pus sub acuzare în Statele Unite ale Americii, pentru că ar fi participat la furtul unor documente secrete, ale avionului Boeing C-17.
Su Bin şi ceilalţi implicaţi în acest furt masiv de date din domeniul apărării, au făcut greşeala de a comunica folosind căsuţe de e-mail gratuite, cum ar fi cele furnizate de către Gmail, astfel americanii au putut obţine hotărâri judecătoreşti pentru a vedea conţinutul acestora.
Astfel, americanii au aflat că datele furate nu erau trimise direct către China, pentru a evita probleme diplomatice sau legale, ci erau distribuite către servere din alte ţări, cum ar fi Coreea de Sud sau Singapore, de unde erau preluate personal de către serviciile secrete chinezeşti.