Securitate IT în fiecare zi 20
Cele mai importante ştiri ale zilei, din domeniul securităţii IT:
1. Naked Security: “Cele cinci scuze pentru a nu face nimic în privinţa securităţii IT.”
Cercetătorii companiei de securitate IT Sophos au făcut un top cinci al celor mai uzuale scuze folosite de către cei care nu fac nimic în privinţa siguranţei lor pe Internet.
“Să fim sinceri: computerele şi site-urile sunt de cele mai multe ori mai uşor de folosit, dacă nu faci nimic în privinţa securităţii IT.” scriu cei de la Sophos la începutul articolului, ceea ce este şi corect.
Iată top 5 al celor mai folosite scuze pentru a nu face nimic în direcţia securităţii IT:
1. Nu-i pasă nimănui de mine. Un fel de “sunt prea mic pentru a fi ţinta cuiva pe Internet.”
Nimic mai neadevărat, deoarece hackerii tocmai pe asta se bazează: pe venituri mai mici sau mai mari, din cât mai multe surse.
2. Imprimanta mea nu va funcţiona cu ultimele actualizări.
Ceea ce poate fi adevărat în cazul componentelor vechi, deoarece programele care le comandă nu mai sunt compatibile cu sistemele de operare nesuportate de către cei care le vând, înseamnă nişte vulnerabilităţi permanente ale dispozitivelor persoanelor care rulează software vechi şi este exact ceea ce caută infractorii cibernetici.
Asta înseamnă că trebuie înlocuit mereu echipamentul vechi (sau sistemul de operare) care nu mai suportă actualizările de securitate ale momentului, deoarece nu se merită riscul la care eşti expus atunci când foloseşti software vulnerabil.
3. Deţin un Mac!
Chiar dacă pe Internet este posibil să fii mai în siguranţă folosind un computer al celor de la Apple, în viaţa reală şi acestea pot fi furate, cu tot cu datele sensibile pe care le conţin şi care pot fi vândute pe forumurile underground. Asta înseamnă că trebuie să-ţi criptezi toate datele de pe calculator, pentru a evita o astfel de situaţie.
4. Securitatea IT îţi încetineşte foarte mult calculatorul.
Criptarea datelor, programele anti-virus, parolele lungi, precum şi autentificarea în doi paşi, sunt metode care te pot încetini puţin în ceea ce faci, dar adaugă nişte elemente excelente de protejare a datelor personale
5. Intru doar pe site-urile sigure.
Pe bune? De unde ştii asta? Chiar dacă un site este serios şi sigur, acesta poate conţine reclame care să conducă înspre malware, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul celor de la Yahoo.
2. Help Net Security: “Cât de sigur este Bitcoin?”
Securitatea tranzacţiilor cu Bitcoin reprezintă una dintre cele mai mari probleme care conduc către nesiguranţa utilizatorilor de a folosi moneda digitală.
Cei de la Help Net Security au realizat un grafic foarte interesant, despre cât de sigur este Bitcoin, ţinând cont de ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă cu acesta.
Iată datele acelui grafic:
– 1 din 16 bitcoini aparţine unei persoane care l-a furat.
– valoarea estimată a monedelor bitcoin furate începând cu 2009, este de 500 de milioane de dolari.
– portofelele bitcoin pot fi accesate cu ajutorul unei chei private, iar aceste chei devin din ce în ce mai mult ţinta hackerilor.
– numărul viruşilor care au fost special creaţi pentru a sustrage bitcoini, este de 140, conform estimărilor celor de la compania Dell.
– “Predator Pain” un program malware folosit la o treime dintre toate încercările de a fura monede bitcoin, este vândut pe forumurile underground cu 35 de dolari.
– Peste 12 procesatori de tranzacţii cu bitcoin au fost compromişi de către hackeri, inclusiv MtGox, cel mai mare dintre ei, care şi-a închis porţile după un astfel de atac.