Securitate IT în fiecare zi 23
Cele mai importante ştiri ale zilei, din domeniul securităţii IT:
1. We Live Security: “Cum să-ţi protejezi identitatea la şcoală.”
Un articol foarte interesant, postat pe blogul oficial al companiei din domeniul securităţii informatice, ESET, foarte cunoscută pe la noi pentru soluţia anti-virus oferită, NOD32, ce conţine sfaturi de mare ajutor pentru cei mici, care-s ţinta principală atât a hackerilor pe Internet, cât şi a hoţilor din viaţa de zi cu zi, aceştia fiind consideraţi o ţintă mult mai uşoară decât adulţii.
Atunci când am luat eu contact prima dată cu Internetul, nu existau dispozitivele din zilele noastre, cum ar fi tabletele sau telefoanele inteligente, singurul loc la şcoală unde puteai avea acces la un calculator, fiind laboratorul de informatică. În zilele noastre, toţi merg la şcoală cu un smartphone, o tabletă sau laptop, dispozitive ce trebuie protejate atât în spaţiul virtual, cât şi în cel real.
Iată câteva sfaturi foarte utile ale cercetătorilor companiei ESET, despre cum să-ţi protejezi identitatea la şcoală:
1. Nu-ţi lăsa dispozitivele neblocate şi nu le scăpa din ochi, fie că te afli acasă sau în public, deoarece aceste obiecte sunt uşor de sustras dacă nu eşti atent. Atunci când îţi iei laptopul cu tine pe afară, cel mai bine este să-l porţi într-o geantă obişnuită, nu una special creată pentru dispozitivul respectiv, pentru a nu le indica posibililor hoţi obiectul pe care-l ai la tine.
2. Instalează o aplicaţie care-ţi permite urmărirea dispozitivului mobil, deoarece în cazul în care ai ghinionul să-ţi fie furat sau îl pierzi, ai o şansă de a-l recupera. Nu uita să criptezi datele, astfel cei care pun mâna pe computerul tău nu vor putea să le citească.
3. Datele le poţi pierde nu numai fizic, ci şi virtual. Programele rău-intenţionate şi site-urile care sunt realizate pentru a-i face pe utilizatori să-şi dezvăluie parolele, au devenit extrem de comune în ceea ce priveşte dispozitivele mobile.
Pentru a te proteja de phishing, alege parole diferite pentru conturi diferite, iar aceste parole să fie unele lungi. Nu-ţi divulga parolele către nimeni şi nu le introduce pe site-uri primite pe e-mail sau programe de mesagerie instantă.
În ideea de a te feri de programe malware, instalează aplicaţii doar din magazinele oficiale ale companiilor şi scanează-le cu un produs anti-virus, înainte de a le instala.
4. Ai grijă la reţelele publice Wi-Fi. Nu poţi şti niciodată cine se află în spatele unei reţele publice Wi-Fi, aşa că fii foarte atent când le foloseşti, fie că vorbim de cele de la şcoală sau de la vreo terasă. Foloseşte software VPN pentru a-ţi cripta traficul web.
Şi pentru că am vorbit despre dispozitivele mobile, cei de la ESET vin cu sfaturi preţioase şi în ceea ce priveşte clasicele calculatoare:
1. Nu folosi computerele publice pentru a te loga pe vreun cont, în special pe cele care conţin informaţii financiare.
2. Nu face cumpărături de pe aceste calculatoare, fiindcă cineva îţi poate afla mai mult decât datele de logare şi aici mă refer la numărul cardului de credit.
3. Dacă eşti forţat de situaţie să te autentifici într-un cont de pe un computer public, ai grijă să-ţi schimbi parola imediat ce vei ajunge prin preajma calculatorului personal.
4. Navighează pe Internet folosind modul privat al browserelor, iar dacă nu poţi face acest lucru, ai grijă să ştergi browser’s cache.
2. RSA Blog: “De ce să plăteşti pentru anti-virus, când poţi găsi astfel de programe gratuite?”
Articolul porneşte cu nişte comparaţii cam ciudate, între apa de la robinet, despre care acolo se scrie că este gratuită şi zeci de firme care vând apă la un preţ mai mic sau mai mare, despre care se pune că este mai bună sau mai puţin bună şi care înseamnă o industrie de peste 117 miliarde de dolari, sumă calculată pentru anul 2013. Spun că nu prea e bună comparaţia, pentru că apa de la robinet nu-i gratuită, oricât de puţin ar costa ea şi cea pe care o cumperi din comerţ, are un gust incomparabil mai bun decât cea de la reţeaua comună. Asta se întâmplă în România, poate în SUA treburile stau altfel.
Ce au încercat ei să scrie acolo, este faptul că Laboratorul NSS a testat 13 programe de securitate informatică, pentru a vedea cât de eficiente sunt atunci când acestea protejează computerele cu Windows împotriva vulnerabilităţilor. Concluziile au fost că aceste produse nu oferă o protecţie adecvată împotriva exploiturilor, cu mici excepţii.
Şi atunci de ce să mai investeşti în nişte programe care oricum nu te protejează? Nu-i mai bine să foloseşti anumite soluţii anti-virus gratuite, care să lucreze în comun cu programele de detecţie endpoint?