Securitate IT în fiecare zi 27
Cele mai importante ştiri ale zilei, din domeniul securităţii IT:
1. Naked Security: “Linux atinge vârsta de 23 de ani. Maşina timpului care a schimbat lumea.”
Blogul de securitate IT al companiei Sophos este unul dintre cele mai tari de acest gen, dacă nu cel mai bun, venind şi de această dată cu un articol excelent, în legătură cu venerabila vârstă pe care a împlinit-o Linux în această săptămână, cea de 23 de ani de zile.
Totul a început la data de 25 august 1991, atunci când studentul finlandez, Linus Torvalds, a anunţat faptul că lucrează la un sistem de operare realizat din pasiune şi i-a invitat pe oameni să vină cu idei în privinţa a ceea ce ar trebui acesta să conţină.
În mod ironic, datorită faptului că proiectul său încă nu avea un nume şi-a postat anunţul într-un grup de discuţii, intitulat comp.os.minix, cu titlul “Ce ţi-ai dori cel mai mult să conţină minix?”.
Conţinutul mesajului sună aşa: “Salutări tuturor celor de aici care folosesc minix! Lucrez la un sistem de operare gratuit (din hobby, nu va fi mare şi profesional precum GNU) pentru clonele AT 386 (486). Am început acest lucru prin aprilie şi începe să capete formă. Mi-aş dori să ştiu ce caracteristici v-aţi dori să aibă. Orice sugestie este binevenită, însă nu pot să vă promit că le voi implementa pe toate.”
MINIX este un sistem de operare UNIX, scris la sfârşitul anilor ’80, de către Andrew Tanenbaum, de la Universitatea Vrije, din Amsterdam.
Linus Torvalds a preluat multe idei de la MINIX, care a fost creat iniţial cu scopul de a fi o unealtă de cercetare, şi le-a folosit pentru dezvoltarea timpurie a Linuxului, utilizând un calculator MINIX.
Cu toate acestea, Linux a devenit un sistem de operare extrem de diferit faţă de MINIX, atât de diferit cât poate fi un so.
2. Ars Technica: “Versiunea stabilă a browserului Chrome pe 64 de biţi, este, în sfârşit, disponibilă.”
Google a lansat ieri versiunea stabilă a browserului companiei, Chrome, pe 64 de biţi. Această versiune pe 64 de biţi, nativă, are trei avantaje mari: viteza, securitatea şi stabilitatea şi un lucru mai puţin bun, faptul că îi lipseşte o caracteristică prezentă în versiunea pe 32 de biţi: suportul pentru NPAPI, asta însemnând că multe pluginuri, precum Java sau Silverlight, nu vor funcţiona pe acesta.
Chiar şi aşa, Google susţine că stabilitatea noului Chrome, cel pe 64 de biţi, este de două ori mai mare, în comparaţie cu versiunea sa pe 32 de biţi.
3. Help Net Security: “470 de milioane de site-uri, există doar pentru o singură zi, iar 22 de procente dintre ele sunt rău-intenţionate.”
Cercetătorii companiei de securitate IT, Blue Coat, au analizat peste 660 de milioane de domenii unice, care au fost accesate la nivel global de către 75 de milioane de utilizatori, pe o perioadă de 90 de zile.
Astfel, aceştia au descoperit că 71 de procente dintre acele domenii, sau mai bine spus 470 de milioane, reprezentau site-uri care apăreau şi dispăreau în aceeaşi zi.
Cei mai mari generatori ai unor astfel de site-uri, sunt organizaţiile care au o prezenţă importantă pe Internet, precum Google, Amazon şi Yahoo, de asemenea şi companiile care se ocupă cu optimizarea web, cele care ajută la accelerarea conţinutului.
De asemenea, şi cei care au intenţii nu tocmai bune sunt prezenţi în această statistică, fiindcă 22 de procente aparţin site-urilor rău-intenţionate.
Foto: Linus Torvalds – Alex Dawson