Securitate IT în fiecare zi 28
Cele mai importante ştiri ale zilei, din domeniul securităţii IT:
1. The Hacker News: “Microsoft a reparat actualizarea care cauza Windows BSOD.”
Se pare că Microsoft a reparat acel update care cauza Blue Screen of Death, în cazul sistemelor de operare Windows, în special atunci când vorbim despre cele pe 64 de biţi.
Noul update de securitate vine la aproape două săptămâni de la momentul în care cei de la Microsoft au primit nenumărate plângeri din partea utilizatorilor care nu-şi mai puteau porni calculatoarele, atunci când compania americană i-a sfătuit pe aceştia să dezinstaleze respectivul patch.
“În această lună a fost pentru prima dată când ne-am confruntat cu actualizări suplimentare ce nu aveau legătură cu securitatea IT. Câţiva dintre clienţii noştri, au avut neplăceri cu o parte a actualizărilor pentru Windows. De îndată ce am aflat despre astfel de probleme, am început să reverificăm actualizările şi am retras imediat acel update cu probleme. Mai apoi, am lucrat la un plan prin care să relansăm actualizările care au fost cu probleme.” a scris Tracey Pretorius, unul dintre directorii companiei Microsoft, pe blogul oficial al firmei americane.
2. Naked Security: “Firefox OS va oferi utilizatorilor săi mai multă intimitate decât Android, datorită felului în care aplicaţiile solicită diverse permisiuni.”
Platforma mobilă a celor de la Mozilla, denumită Firefox OS, este în urma sistemului de operare al celor de la Google, Android, sub aproape toate aspectele.
Firefox OS, care a fost lansat în urmă cu un an de zile şi ceva, este disponibil deocamdată doar pentru 7 tipuri de telefoane mobile, în cazul a 5 operatori de telefonie, din 15 ţări.
Cu toate acestea, Firefox OS încearcă să depăşească Android într-un aspect cât se poate de important: securitatea utilizatorilor şi a vieţii lor personale. Acest lucru se vrea a fi realizat printr-un sistem de permisiuni care să fie pe înţelesul utilizatorilor, care să le arate acestora când o aplicaţie doreşte să utilizeze locaţia dispozitivului mobil respectiv, camera video a acestuia sau microfonul.
Imediat ce este înştiinţat un utilizator în legătură cu permisiunile pe care le solicită o aplicaţie, poate să-i permită sau interzică acesteia toate acele lucruri.
Evident, şi sistemul de operare al celor de la Google are aşa ceva, însă se spune despre Android că acele permisiuni sunt greu de înţeles de către oamenii obişnuiţi, fără o pregătire în domeniu. Tocmai prin acest lucru vrea să iasă în faţă Forefox OS, într-o vreme când se vorbeşte intens despre intimitea oamenilor pe Internet şi despre cum aceasta este încălcată de către X sau Y.
Această opţiune va fi disponibilă în Firefox OS versiunea 2.1, care va fi lansată undeva pe la finalul anului, prin luna decembrie, ţinând cont de informaţiile din prezent.
Mi se pare un lucru bun să faci treburile cât mai simple, atunci când ele chiar trebuie să fie de aşa manieră, fiindcă nu toată lumea este pasionată de tehnologie şi nu multor oameni le pasă de ceea ce vrea să facă o aplicaţie, aşa că orice lucru care vine în ajutorul celor mai puţin cunoscători de securitate IT, este binevenit.