Securitate IT în fiecare zi 31
Cele mai importante ştiri ale zilei, din domeniul securităţii IT:
1. Ars Technica: “Agenţiile federale americane avertizează în legătură cu Google hacking.”
Se pare că agenţiile guvernamentale americane, precum DHS (Department of Homeland Security) şi FBI (Federal Bureau of Investigation) au aflat în sfârşit despre Google dorking şi au lansat un avertisment către toţi cei responsabili cu securizarea datelor site-urilor pe care le operează, să fie şi mai atenţi în legătură cu informaţiile confidenţiale care ar putea ajunge, din neatenţie, în motoarele de căutare.
Google hacking este o modalitate de a afla informaţii confidenţiale, fără a depunde prea mult efort, direct cu ajutorul motorului de căutare. De exemplu, hackerii care doresc să găsească o anumită versiune vulnerabilă de WordPress, folosesc în căutări o anumită sintaxă care să conţină şi versiunea căutată, ajungând astfel la site-urile ale căror administratori nu au fost destul de abili să ascundă aceste date şi nici nu au actualizat programul. Acesta este doar un exemplu, dorkurile fiind folosite de mulţi ani de către hackeri pentru a pune mâna pe informaţii valoroase, cum ar fi datele de logare ale administratorului unui site, versiuni vulnerabile ale programelor şi tot felul de alte lucruri care nu ar trebui să ajungă în Google.
Însă ele ajung şi acest lucru se întâmplă din cauza faptului că administratorii site-urilor respective nu sunt suficient de atenţi, încât să nu permită acest lucru.
Tocmai ăsta este şi motivul pentru care acele agenţii americane au lansat un avertisment extrem de serios la adresa tuturor webmasterilor, în ideea de a-i face pe aceştia să fie mai atenţi cu datele lor personale sau ale clienţilor.
2. Security Week: “Luptătorii cibernetici americani, se bat cu SIIL pe Twitter.”
Se pare că Statele Unite ale Americii au lansat o ofensivă pe social media, împotriva celor din SIIL, încercând să câştige războiul ideilor prin ridiculizarea militanţilor musulmani, apelând la sarcasm şi limbaj trivial.
Chiar dacă mulţi dintre diplomaţii şi oficialii americani recunosc faptul că acesta nu este tocmai un remediu pentru acţiunile celor din SIIL, se încearcă măcar schimbarea mentalităţii tinerilor din zonele respective, pentru a nu ajunge şi ei să facă parte din astfel de grupări.
În acest sens, în ultimele 18 luni, oficialii americani au apelat la câteva zeci de reţele sociale, unde şi-au creat conturi şi au postat comentarii, fotografii şi videoclipuri împotriva celor care urăsc SUA.
“Nu este un panaceu, nu-i vreun remediu rapid. Oamenii exagerează, unii oameni cred că nu realizăm nimic aşa sau alţii cred că va fi un lucru magic, ce-i va face pe extremişti să se predea. Nu-i nimic din toate astea. Este un proces încet, de lungă durată, ale cărui rezultate le vedem în fiecare zi. Este un război alcătuit din mii de încăierări, nu-i vorba de bătălii mari. Americanilor le plac marile bătălii, însă aici nu-i vorba de aşa ceva, este mai mult un război de gherilă.” a ţinut să precizeze un înalt oficial american.”
Nu ştiu dacă-i o idee bună sau rea, însă interesantă este cu siguranţă, mai ales că Internetul a devenit atât de prezent în viaţa oamenilor, încât, aşa cum vă spuneam şi mai demult, bătăliile purtate pe el sunt la fel de importante precum cele din viaţa reală.