Securitate IT în fiecare zi 47
Cele mai importante ştiri ale zilei, din domeniul securităţii IT:
1. The Hacker News: “Operaţiunea Harkonnen: campania malware care a rămas nedetectată preţ de 12 ani.”
O campanie masivă de spionaj online, în care au fost sustrase datele a mai multor bănci, corporaţii şi guverne din Germania, Elveţia şi Austria, ce a durat timp de 12 ani, a devenit cea mai longevivă operaţiune malware din istorie.
Campania a fost denumită “Operaţiunea Harkonnen” şi a implicat mai mult de 800 de firme-fantomă din Marea Britanie, ce foloseau aceeaşi adresă IP, care au fost folosite de către hackeri pentru a instala malware pe serverele victimelor mai multor organizaţii, în principal bănci, corporaţii şi agenţii guvernamentale din Germania, Elveţia şi Austria.
Astfel, hackerii au reuşit să compromită datele a aproximativ 300 de corporaţii şi organizaţii, cu ajutorul acestei extrem de bine puse la punct campanii de spionaj informatic.
Descoperirea a fost făcută de către compania din domeniul securităţii informatice, CyberTinel, care are sediul în Israel, aceştia scoţând în evidenţă faptul că hackerii au reuşit să penetreze pentru prima dată respectivele reţele, în anul 2002 şi de atunci pierderile suferite de către companii, au fost “incomensurabile”.
“Reţeaua a exploatat modul în care certificatele SSL pot fi cumpărare cu uşurinţă în Marea Britanie şi, astfel, cei care făceau parte din aceasta au înfiinţat companii englezeşti pentru a da impresia că-i vorba despre servicii web legitime. După aceea, atacatorii din spatele reţelei au avut controlul total asupra calculatoarelor-ţintă, putând să-şi desfăşoare activitatea de spionaj, nederanjaţi preţ de mulţi ani de zile.” a declarat Jonathan Gad, reprezentant al companiei de securitate IT Elite Cyber Solutions, partenerul din Marea Britanie al CyberTinel.
Deocamdată nu se ştie cine a fost în spatele acestui atac informatic, însă experţii în securitate IT cred că nu-i vorba despre amatori, ci aici discutăm de operaţiuni de spionaj la nivel statal, sumele despre care se discută că ar fi avut nevoie hackerii pentru a-şi asigura cele necesare unei astfel de campanii (sute de domenii,IP-uri, certificate SSL) fiind unele care nu sunt la îndemâna oamenilor obişnuiţi.
2. BetaNews: “5 paşi rapizi pentru a mări viteza telefonului tău cu Android.”
Un articol cu sfaturi ajutătoare pentru cei ce doresc să aibă un telefon mobil, ce foloseşte sistemul de operare al celor de la Google, Andoid, cât mai receptiv la comenzi:
1. Şterge cache-ul aplicaţiilor
Dacă ai multe aplicaţii, este absolut necesar să ştergi cache-ul acesora, deoarece el consumă resurse hardware preţioase, încetinind telefonul mobil. Dacă nu ştii cum se face asta sau crezi că ar fi o muncă prea mare pentru a fi luată în calcul, poţi sta liniştit, deoarece există o aplicaţie şi pentru aşa ceva, denumită, cum altfel: App Cache Cleaner. Apeşi “Clear” şi fişierele temporare au dispărut, odată cu ele şi bătăile tale de cap.
2. Scapă de acele vechi, nefolositoare şi nefolosite aplicaţii
Sunt şanse mari ca telefonul tău cu Android să conţină aplicaţii pe care nu le vei folosi niciodată, unele instalate chiar de către fabricantul dispozitivului tău mobil, aşa că ar fi timpul să scapi de ele, deoarece, acestea, pot rula pe fundal, consumând resurse preţioase.
Le poţi dezactiva din “Settings” sau, dacă ai un telefon rootat, le poţi şterge.
3. Instalează un deschizător de aplicaţii nou
Fiecare smartphone cu Android are propriul program de lansare a aplicaţiilor, însă există şi aplicaţii care pot face fix acelaşi lucru şi care pot fi mult mai mici consumatoare de resurse, cum ar fi Nova, Apex sau Lightning Launcher eXtreme.
4. Scapă de scurtăturile şi instrumentele ce nu-ţi sunt necesare
Scurtăturile şi widgeturile pot ocupa spaţiul important pe telefonul tău cu Android, deci cu cât sunt mai puţine, cu atât mai bine. Poţi îndepărta widgeturile cu o apăsare lungă pe ele, după care le scoţi de pe ecran.
5. Opreşte modul în care aplicaţiile se actualizează automat
Dacă nu ai umblat pe la setări şi ai oprit acest lucru, toate aplicaţiile tale se vor conecta din când în când la Internet, pentru a verifica dacă sunt disponibile actualizări, instalându-le dacă este cazul. Aceste verificări consumă atât bandă Internet, cât şi resursele sistemului, aşa că poţi alege aplicaţiile care să se actualizeze în mod automat şi care să nu facă acest lucru.
Pentru a realiza asta, mergi la “Settings”, selectează “Data usage”, după care apasă pe cele trei puncte din colţul dreapta-sus, apoi debifeaza “Auto-sync data”.