CryptoLocker este un troian de tip ransomware, asta înseamnă că are ca ţintă criptarea fişierelor de pe calculatoarele victimelor, cu scopul de primi o sumă de bani în schimbul cheii de decriptare. S-a discutat mult despre cum până şi secţii de poliţie sau firme de avocatură au plătit sumele cerute prin şantaj, cu scopul de a-şi recupera preţioasele documente pentru care nu aveau back-up.
Se pare că 40% dintre victimele CryptoLocker plătesc răscumpărarea, cel puţin acesta este rezultatul unui studiu efectuat de către Universitatea din Kent, scriu cei de la compania de securitate IT Sophos. Acelaşi sondaj de opinie a dezvăluit faptul că una din 30 de persoane s-a confrunat cu acest tip de virus informatic.
Participanţii la studiu au fost în număr de 1500, cetăţeni din Marea Britanie, însă marja de eroare poate fi destul de mare din cauza numărului relativ mic al acestora, sau a faptului că oamenii nu sunt întotdeauna sinceri.
De asemenea, cei de la Sophos se întreabă cum poate un om şti cu siguranţă dacă al său PC a fost infectat sau nu, mai ales că viruşii zilelor noastre sunt special concepuţi pentru a rămâne invizibili pentru o cât mai mare perioadă de timp. “Ai fost vreodată spionat de la distanţă? Nu? Poţi fi sigur de asta?” mai scriu aceştia.
Tot acest studiu a relevat faptul că mai puţin de jumătate dintre respondenţii sondajului au instalat pe calculator un program anti-malware, un pic peste o treime folosesc firewall şi mulţi dintre aceştia nu acordă atenţia cuvenită parolelor conturilor importante.
Foto: Carlos Luz