Yahoo a publicat raportul de transparenţă, pentru prima parte a anului 2014, mai bine spus, numărul cererilor formulate de către autorităţile mai multor state, pentru a obţine acces la datele utilizatorilor companiei americane, despre care există dovezi clare că ar săvârşi anumite activităţi ilegale.
Chiar deasupra acestui raport, pe site-ul Yahoo, putem citi mesajul transmis de către directorul general al companiei, Marissa Mayer, care precizează faptul că “De-a lungul anilor, am depus eforturi considerabile pentru a câştiga încrederea utilizatorilor noştri, iar acum luptăm din greu pentru a o păstra.”
În prima parte a anului 2014, Yahoo a primit aproximativ 18,000 de cereri de acces la datele utilizatorilor acestei companii, din partea guvernelor diferitelor state ale lumii, ceea ce reprezintă o scădere considerabilă faţă de ultima parte a anului trecut, dar o creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013. Concret, în prima parte a anului 2013 au existat în jur de 12,000 de astfel de cereri, iar în a doua perioada a anului 2013, acestea au fost cu 3000 mai multe faţă de prima jumătate a anului 2014, adică 21,000.
Cele 18,000 de cereri formulate nu par atât de multe, dacă ne gândim la faptul că Yahoo are peste 800 de milioane de vizitatori unici, la nivel global, unii care accesează servicii de e-mail, ştiri sau photo sharing.
“Ca orice altă companie din domeniul tehnologiei, şi noi primim frecvent cereri din partea guvernelor mai multor state, la nivel global, care doresc să afle anumite date ale utilizatorilor noştri sau să îndepărteze conţinut găzduit pe serverele Yahoo.
Utilizatorii noştri merită să afle cât mai multe lucruri posibile despre aceste cereri pe care le primim şi noi dorim să realizăm acest lucru, în limitele legii. Acesta este şi motivul pentru care ne-am angajat să redactăm şi actualizăm acest raport de transparenţă, de două ori pe an” au scris reprezentanţii companiei Yahoo.
“În cazul ţărilor listate mai jos, am scris numărul cererilor guvernamentale pe care le-am primit în vederea accesării datelor utilizatorilor, numărul conturilor specificate în aceste cereri şi numărul solicitărilor pe care le-am aprobat, în întregime sau parţial. Chiar dacă noi nu putem controla numărul cererilor pe care le primim, solicităm ca acestea să fie realizate prin mijloace legale, iar scopurile să fie, de asemenea, licite. Analizăm cu atenţie fiecare cerere, pentru a fi siguri că respectă legea şi respingem acele solicitări care nu se mulează pe standardele noastre foarte riguroase. Atunci când suntem nevoiţi să dezvăluim date ale clienţilor noştri, nu oferim acces decât pentru partea care duce înspre rezolvarea cererii, nu facem publice toate datele utilizatorilor în cauză.” au ţinut să precizeze reprezentanţii companiei Yahoo.
Aruncând o privire pe raportul pe care îl puteţi vedea şi voi mai jos, observ că, de departe, cele mai multe cereri au venit din partea autorităţilor Statelor Unite, 6,791, cărora le-au fost şi respinse câteva sute de solicitări, pe locul doi clasându-se Germania, cu 2,876 de cereri, dintre care 1,529 au fost respinse, iar pe trei Taiwan, cu 2,773 de solicitări, 175 fiind neacceptate.
După cum puteţi observa, România nu a înaintat nici o astfel de cerere, pentru prima jumătate a anului 2014.